Imagine articol
Deconectează-te · 1 sept. 2018, 09:33:12

Află care sunt ingredientele unei conversații reușite

CUM PUTEM AVEA O CONVERSAȚIE REUȘITĂ?

Dicționarul explicativ al limbii române descrie cuvântul „comunicare” ca fiind o relație, un contact, un raport față de cealaltă persoană. Majoritatea oamenilor își doresc și au nevoie de contact cu alte persoane, iar această conexiune îmbracă de multe ori forma unei conversatii simple.

Poetul şi eseistul american Ralph Waldo Emerson sublinia faptul că „este o plăcere să fi înțeles” atunci când comunici. Şi cum poate fi mai bine înțeles cineva decât stând de vorbă cu un prieten sau având un contact verbal cu o anume persoană în fața caruia  își  poate deschide sufletul și gândurile?

În cartea How to start a conversation and make friends, Don Gabor prezintă câteva secrete ale comunicării, precum Iuarea inițiativei și apropierea de ceilalți; manifestarea unui interes autentic pentru oameni; tratarea celorlalți cu resprect și bunătate; și, valorizarea celorlalți, dar și a ta, ca indivizi unici care au multe de oferit și împărtășit unii cu alți.

IATĂ CÂȚIVA PAȘI CARE CONDUC CĂTRE O CONVERSAȚIE REUȘITĂ

Începe conversația cu încredere. Deoarece limbajul trupului este împortant, iar oamenii, înainte de a asculta vorbele unei persoane, percep gesturile și expresia corporală, Don Gabor, a sintetizat astfel câteva percepte în acrostihul SOFTEN, cuvânt care face parte din îndemnul „soften your body language”:

Smile = zâmbește Open Arms = deschide-ți brațele Forward lean = înclină-te Touch = atinge Eye contact = realizează contact vizual Nod = dă din cap

Pentru a atenua o discuție și pentru a avea parte de un dialog relaxat urmează aceste 6 trucuri pentru a susține procesul comunicării prin gesturile tale. Întotdeauna, un zâmbet alături de o atitudine deschisă din punct de vedere fizic, un contact vizual și o plecăciune în semn de respect, vor ajuta ambele persoane implicate din discuție sa se simtă confortabil.

Sparge gheața și fă conversația să funcționeze. Îndrăznește să fii primul care salută. Fă o remarcă pozitivă. Evită întrebările închise. Fă un compliment urmat de o întrebare care solicită un răspuns ușor de oferit. („Îmi place foarte mult eșarfa ta! De unde ai luat-o?”) Prezintă-te!

Menține intensitatea conversației . Pentru a avea o conversație stabilă, fără pauze jenante, încearcă să îți concentrezi gândurile exact pe subiect, astfel balanța informațiilor va fi echilibrată,  deoarece ideile și gândurile vin din ambele părți. Iar dacă pe lângă aceasta se ajunge și la puncte comune ale discuției, este inevitabil să pierzi atenția persoanei cu care interacționezi.

Încheie conversația cu o bună impresie. Cum poți face acest lucru? Încearcă să  repeți ceva interesant din ceea ce a spus persoana cu care ai purtat discuția. Fii senin și evidențiază faptul că  discuția a fost plăcută. Și nu în ultimul rând, utilizează numele persoanei cu care ai comunicat. Acest lucru dă  încredere persoanei aflate în fața ta și aceasta va rămâne plăcut surprinsă de modul în care i se vorbește chiar și la finalul discuției.

Așadar,  pentru o conversație plăcută și plină de încredere, amintește-ți că limbajul non-verbal are un impact mare asupra înțelegerii mesajului,  de aceea o atitudine pozitivă, plină de bucurie, cu zâmbetul pe buze și cu ochii larg deschiși privind spre mult așteptatul moment de a comunica cu o persoană anume poate contribui la inițierea și realizarea cu suuces a unei conversații

 

Un articol scris de:

Teodora Checheriță

Sursa: Don Gabor, How to start a conversation and make friends

Autentifică-te pentru a publica un comentariu

Articole Similare