Imagine articol
Eliberează-te · 22 aug. 2017, 11:47:53

Anorexia nervoasă

          Anorexia nevoasă este o tulburare psihică din categoria tulburărilor alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutăţii corpului şi printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalentă , persistentă, de îngrăşare.

     Există 2 tipuri de anorexie nervoasă:

 • accese de mâncat rapide sau tipul eliminator - persoana care suferă de acest tip de tulburare alimentară va încerca să compenseze pentru alimentele consumate prin vărsături auto-provocate, exerciţii fizice exagerate sau folosirea de laxative;
 • tipul restrictiv – în această formă persoana în cauză va limita drastic cantitatatea de mâncare consumată, în general ingerând un minim care se află sub nivelul de calorii necesare corpului, acest fapt conducând la înfometare.

     Deşi există două feluri de anorexie, ambele prezintă simptome asemănătoare, precum teama neraţională faţă de câştigarea în greutate sau comportamentul anormal în raport cu mâncarea.

     Anorexia nu este o simplă tulburare. Are multe simptome şi efecte, iar cauzele sunt de asemenea complexe. În momentul de faţă,  se crede că anorexia nervoasă se dezvoltă ca rezultat a unor factori multipli, atât biologici cât şi de mediu.

     Exemple de factori de mediu care contribuie la apariţia acestei tulburări sunt:

 • Efectele culturii slăbitului promovată de către media, prin impunerea persoanelor slabe ca etalon al frumuseţii;
 • Profesii sau cariere care sunt condiţionate de un aspect fizic cât mai suplu precum baletul sau modelling;
 • Traume suferite în copilărie sau în interiorul familiei (abuzul sexual);
 • Presiunea existentă în grupul de prieteni sau la locul de muncă de a arăta bine şi a fi atrăgător/atrăgătoare.

     Exemple de factori biologici:

 • Dereglări hormonale;
 •  Genetica (încă se cercetează legătura dintre enorexie şi gene, însă este cunoscut faptul că genetica reprezintă o componentă importantă);
 • Deficienţe nutriţionale.

     Studii pe familii si pe gemeni au sugerat că factorii genetici contribuie cu 50% la dezvoltarea tulburării de alimentaţie iar anorexia împărtăşeşte un risc genetic cu depresia clinică. Aceste date sugerează că gene care influenţează în acelaşi timp reglarea almentaţiei , cât şi personalitatea şi emoţiile, pot reprezenta factori etiologici importanţi.

     O persoană care suferă de anorexie nervoasă poate prezenta una sau mai multe semne sau simptome cum sunt obsesia cu privire la calorii şi conţinutul de grăsimi din alimente, adoptarea unui stil ritualistic de a mânca (tăierea alimentelor în bucăţi mici, luarea mesei în singurătate, ascunderea mâncării), adoptarea de diete in ciuda unei greutăţi corporale în continuă scădere, apariţia amenoreei (lipsa anormală a menstruaţiei), depresie sau stare de letargie, dezvoltarea de lanugo (un păr moale şi fin care acoperă faţa şi corpul), pierderea părului, senzaţia de frig în special la extremităţi, evitarea contactului social cu familia sau prietenii.

     Din păcate consecinţele pe termen lung şi problemele medicale severe nu pot fi văzute la suprafaţă. Creierul se micşorează din cauza lipsei nutriţiei, implicit scade şi IQ-ul. Sistemul osos este afectat, mai ales dacă anorexia apare în adolescenţă, înainte ca oasele să se dezvolte complet. Aproape 90% din femeile anorexice prezintă osteopenie (pierderea calciului din oase), şi 40% au osteoporoză (o pierdere mai avansată a densităţii osoase). Această pierdere este de obicei permanentă. Deoarece întregul sistem hormonal este compromis prin înfometare, deseori rezultă infertilitatea care poate fi de asemenea permanentă. Însă cel mai ameninţat organ din corp este inima. De fapt, cea mai comună cauză a morţii la anorexici este boala de inimă. Aceasta se află în strânsă legătură cu deteriorarea muşchilor. Pe măsură ce corpul depune eforturi ca să se menţină în viaţă, începe să consume din ţesutul muscular. Inima nu este imună.

     Deşi modul restrictiv de a mânca ce caracterizează anorexia nervoasă este similar cu ţinerea de diete, există diferenţe remarcabile între cele două. Efectele comportamentului extrem care rezultă din anorexie sunt mult mai devastatoare decât în cazul dietei. În timp ce o persoană ţine un anumit regim pentru a ţine sub control greutatea, anorexia nervoasă este deseori o modalitate de a obţine control asupra vieţii şi a emoţiilor, cu deosebire  în contextul unor evenimente traumatice sau a unui mediu haotic. În cazul adoptării unui regim, în general se are în vedere ca prim scop scăderea în greutate, pe când în cazul anorexiei pierderea kilogramelor este percepută ca o cale de a atinge fericirea sau autorealizarea.

     Majoritatea femeilor care se confruntă cu această boală, în paralel se luptă şi cu anxietatea depresia sau dependenţa de substanţe. Aceasta face tratarea mai complicată deorece este necesară gestionarea tuturor problemelor în acelaşi timp. Însă anorexia nu este numai o boală a femeilor. Sunt din ce în ce mai mulţi bărbaţi care dezvoltă această tulburare, însă deseori în astfel de cazuri motivul îl reprezintă anumite cerinţe impuse în cadrul competiţiilor sportive.

     Dată fiind complexitatea acestei tulburări de alimentaţie, este necesar un tratament profesional oferit de medici, nutriţionişti şi terapeuţi. Componenta care are cea mai mare prioritate în tratarea anorexiei este semnalarea oricărei probleme serioase ce a apărut în urma malnutriţiei, precum un ritm cardiac instabil etc. Un alt pas către vindecare este redobândirea unei greutăţi normale prin implementarea unui plan alimentar specific. La fel de importantă este şi furnizarea unei educaţii cu privire la un stil de viaţă sănătos. O a treia etapă a recuperării o constituie recunoaşterea problemelor asociate cu această tulburare, împărtăşirea şi vindecarea de urmele lăsate de anumite evenimente traumatice şi dezvoltarea capacităţii de exprimare a emoţiilor.

     Aşadar adoptarea unui stil de viaţă sănătos precum şi cultivarea de relaţii sănătoase contribuie la evitarea alunecării în această capcană.

                                                                                                                            Un articol scris de: Bianca Tocitu

Bibliografie:

https://www.eatingdisorderhope.com/information/anorexia/anorexia-effectkill-spirit-life-body

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2828778/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Anorexie_nervoas%C4%83

https://www.eatingdisorderhope.com/information/anorexia

 

Autentifică-te pentru a publica un comentariu

Articole Similare

 • Eliberează-te · 26 oct. 2017, 17:15:44

  Efectele stresului asupra creierului

  Atunci când avem mai multe sarcini de făcut, dar resursele de care dispunem sunt puține, apare stresul

 • Eliberează-te · 24 oct. 2017, 11:06:10

  Ce este depresia?

              În ultimii 20 de ani depresia a fost unul dintre cele mai discutate subiecte din spera problemelor psihice

 • Eliberează-te · 14 sept. 2017, 12:03:07

  Bullying-ul, dincolo de aparență

  Pentru mulți dintre noi, bullying-ul este doar un termen împrumutat din limba engleză pentru a descrie o situație de tiranizare, intimidare, agresare sau brutalizare a unei alte ființe

 • Eliberează-te · 28 aug. 2017, 13:43:05

  Teama de eșec

       Teama de eșec. Hmmm... o temă interesantă. Spun acest lucru pentru că, măcar o dată în viața noastră am trecut prin asta

 • Eliberează-te · 20 iul. 2017, 14:49:10

  Ce este gelozia?

                       Gelozia este un sentiment complex, trăit de femei și bărbați în egală măsură