Imagine articol
Descoperă · 28 nov. 2017, 15:11:44

Cine sunt? Autocunoaștere

Autocunoașterea reprezintă înțelegerea personală a unui cumul de atribute fizice, psihice, emoționale care ne reprezintă. Ne punem adesea întrebarea „cine suntem”, „ce ne place să facem” sau „la ce ne pricepem”, pentru a crea, astfel, o reprezentare mentală proprie, a sinelui. Sinele reprezintă percepția pe care noi o avem asupra propriei persoane, aceasta fiind structura ce conferă unicitate individului. Această cunoaștere a sinelui oglindește ceea ce am devenit, ne oferă predictibilitate și control asupra noastră și confirmă sau validează metamorfoza personală.

Autocunoașterea nu vizează un moment propriu-zis, ci se raportează la o axă temporală permanentă. Această coordonată a timpului ne permite să reflectăm asupra a cine am fost, cine am devenit și cum ne dorim să aibă loc procesul evoluției noastre, formându-ne în acest mod anumite expectanțe. Astfel, pentru a avea o cunoaștere aprofundată a propriei persoane, în prezent, este necesar să recurgem la o retrospectivă pentru a vedea pașii de dezvoltare parcurși în crearea unei entități personale ancorate în momentul actual al existenței noastre.

De asemenea, autocunoașterea este centrată pe sine, pentru a ne înțelege propria chintesență interioară: se realizează prin raportarea proprie asupra noastră, pentru a ne forma o imagine de sine validă, care se dezvolta prin percepția proprie (ce cred că știu să fac), prin prisma viziunii celorlalți asupra propriei persoane și prin statutul social. Părerea despre propria persoană, cumulul de caracteristici care ne reprezintă, valorile pe care le luăm ca fiind niște credințe ce ne ghidează existența și rolurile pe care ni le însușim în societate, reprezintă referințele care ne aduc mai aproape de a afla cine suntem. 

In final, cunoașterea de sine este un proces ce se amplifică, odată cu experiențele de viață pe care le avem; ele reprezintă structura vieții noastre și ne determină să avem un proces de reflecție, de cugetare. Ne ajută să ne adaptam la mediul social și să alegem persoanele cu care rezonăm din punctul de vedere al principiilor de viață pe care ni le-am însușit. 

Motivul principal pentru a ne cunoaște pe noi înșine constă în faptul ca putem cultiva, fortifica punctele slabe, și investi timp și resurse în carențele proprii. Ne sporim astfel încrederea în sine, ne asumăm proprietatea de a fi noi înșine soldații propriei vieți, reușind să găsim un echilibru, o temelie a existenței noastre.

Când crezi că te cunoști foarte bine, amintește-ți că acesta este n process de lungă durată, în continua schimbare. Suntem în continua schimbare, prin urmare preocuparea față de a ne înțelege trebuie să fie și ea una continua.

 

Grigoraș Lorena Mădălina, student la Facultatea de Psihologie, UBB

Autentifică-te pentru a publica un comentariu

Articole Similare