Imagine articol
Descoperă · 27 feb. 2018, 14:24:10

Cum se ajunge la dependențe?

“Dependența începe cu speranța că ceva din afară poate umple instant golul interior." Jean Kilbourne

Adesea, atunci când ne referim la adicții sau dependențe, de cele mai multe ori la bază se va găsi stima de sine scăzută.. Așadar, te-ai întrebat vreodată, dacă ai o stimă de sine scăzută și mai ales.. când crezi că au fost plantate “semințele” acestei stări? 

Cel mai probabil, lucrurile au început încă de când erai copil și nu te simțeai 100% confortabil cu tine însuți, iar acest lucru este posibil să îți fi cauzat o durere emoțională. 

La o vârstă fragedă, fie ne simțim bine cu cine suntem și cu felul în care suntem, fie începem să ne simțim vătămați mental și emoțional prin intermediul mediului și al experiențelor noastre.

Cum altfel se poate scăpa, temporar, cel mai bine de durerea emoțională, decât prin înlocuirea acelui gol provocat de durere cu refugiul în orice altceva ce pare că aduce satisfacție și împlinire?

De cele mai multe ori, acesta este traseul către adicții. 

Atunci când unele dintre comportamentele noastre sunt conduse de durere, rușine și secrete, acele comportamente tind să aibă o calitate "adictivă". Obiceiurile pe care le putem observa în cazul abuzului de substanțe, sunt similare cu obiceiurile celor care dezvoltă comportamente compulsive, de la jocurile de noroc, mânie explozivă, până la jocurile video. 

Dependența se aseamănă cu un copac. Crește atunci când este hrănită și hidratată. Trunchiul reprezintă gândurile și comportamentele dependente. Ramurile arată modurile în care aceste comportamente ne afectează viața de zi cu zi. Rădăcinile sunt cauza adicției. Cauzele pot fi multiple însă cele mai des întâlnite sunt cele de ordin abuziv ( mental, fizic, emoțional, sexual ), trauma, genetic, singurătatea, frica, rușinea, vinovăția, mânia. 

Unul dintre lucrurile care împiedică identificarea și vindecarea adicției este faptul că cei care sunt prinși în această capcană tind să raționalizeze și să normalizeze acest obicei maladaptativ al dependenței. 

Atunci când întreaga existența a unui individ este construită pe evitarea realității intolerabile, este ușor să devenim orbi fața de rușinea care ne menține blocați. Motivul pentru care alegem să rămânem implicați în aceste comportamente este simplu : funcționează! 

Comportamentele adictive oferă ameliorare temporară a durerii, sau evitarea unei realități dureroase, impregnate de rușine și secrete. 

Problema apare atunci când durerea se întoarce inevitabil, de multe ori mai rău decât la început, iar încercarea de a renunța la aceste comportamente va face ca durerea să fie de nesuportat fără a încerca să descoperi cauza. 

Dacă nu sunt descoperite rădăcinile cauzei, simptomele se vor înrăutăți ceea ce va conduce spre un consum abuziv de substanțe. Comportamentele de dependență pot fi temporar ținute sub control prin medicație, dar nu se vor vindeca. 

Rădăcina este cea care determină fructul. În timp ce celelalte aspecte nu sunt aparente, miezul problemei va continua să apară până când va fi conștientizată. 

Relațiile toxice, durerile cronice, golul spiritual, sunt rădăcinile unor aspecte blocate din viața noastră. 

Recuperarea este posibilă și există multe moduri de a reîncepe un nou stil de viață, de a regăsi sensul normalității și de a descoperi noi modalități de a face față provocărilor. 

Drumul spre vindecare începe cu adevarul despre noi înșine, acceptând imaginea de sine scăzută ca punct de plecare, și apoi să avem curaj să acționăm pentru a ne schimba și a ne vindeca. 

Un articol scris de:

Veronica Bayrakcioglu,

Psihoterapeut de familie, cuplu și copil

www.iterapie.ro

Autentifică-te pentru a publica un comentariu

Articole Similare

 • Descoperă · 8 mar. 2018, 00:34:32

  Femeia mamă - o mamă bună

  Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Femeii, ce simbolizează emanciparea acestora, am ales să scriu despre importanța femeii în rolul de mamă. În acest sens am căutat și am selectat câteva dintre cele mai bune citate despre mame.

 • Descoperă · 27 feb. 2018, 01:06:07

  Anxietatea explicată pe înțelesul tuturor

  Cu toții am auzit sau am experimentat cel puțin un episod de stare anxioasă de-a lungul vieții. Anxietatea este o emoție care are rolul de a ne mobiliza, de a ne pune în gardă atunci când se întrezărește un potențial pericol. Însă această emoție poate deg

 • Descoperă · 27 feb. 2018, 00:16:02

  La multi ani, femeie!

  Luna martie, precum și toată perioada aceasta ce încununează un nou început al naturii, vin cu o încărcătură și o presiune socială de celebrare a femeii și a tot ce reprezintă EA.

 • Descoperă · 23 feb. 2018, 08:41:39

  Implicarea părinților în viața școlară a copiiilor - Partea a II-a -

  Între dimensiunile care orientează modalitatea în care păinții ar trebui să se implice în viața academică a copiiilor se numără suportul autonomiei, privit în opoziție cu exercitarea controlului asupra elevului.

 • Descoperă · 23 feb. 2018, 08:37:04

  Implicarea părinților în viața școlară a copiiilor -Partea I-

  O mare parte din viața adultului părinte este ocupată de creșterea copilului, orientată înspre oferirea maximului de confort și educație.