Imagine articol
Deconectează-te · 27 feb. 2018, 14:29:44

Despre ce este de fapt mindfullness-ul?

De câțiva ani, nu foarte mulți, a fost lansat și promovat termenul de "mindfulness", ceea ce a stârnit curiozitatea și interesul multora. Speranța mea este să reușesc să definesc  acest termen  “misterios” pentru a-l face mai prietenos și mai practic pentru viața cotidiană.

Mindfulness-ul este definit ca fiind momentul rămânerii în prezent  în mod intenționat și conștient,  detașat de judecățile sau atașamentele ce ar putea apărea.

Practic, în acest mod ne putem concentra asupra momentului prezent, fie positiv sau negativ, permițându-ne să experimentăm pe deplin acel moment, în toate dimensiunile sale, chiar înainte de a trece mai departe.

Acum te poți întreba, bine, bine.. dar cum să încep? Avantajul mindfulness-ului este că poți face aproape orice activitate zilnică într-un mod conștient.  De exemplu, data viitoare când vei face o plimbare, aruncă o privire în jur și descrie ceea ce vezi.

Folosește și celelalte simțuri: observă sau descrie ceea ce auzi și acordă atenție modului în care te simți atunci când picioarele pășesc pe trotuar  pe măsură ce mergi.

Data viitoare când bei o cafea, acordă-ți câteva momente pentru a savura mirosul de cafea. Atunci când te vei afla într-o întâlnire de lucru stresantă, încercă să inspiri și să expiri adânc, acordând atenție schimbărilor corporale.

În momentul în care vei fi cu prietenii, prețuiește momentul și acordă atenție emoțiilor pe care le experimentezi.

Mindfulness-ul poate ajuta pe oricine să fie mai prezent, mai conștient și mai mulțumit cu ceea ce are. De asemenea poate ajuta la dezvoltarea compasiunii, a empatiei și a bunătății.

Acestea sunt doar câteva exemple ale modului în care poți practica în mod regulat atenția conștientă și aprecierea,iar după cum poți observa, percepția experiențelor cotidiene se pot schimba ... spre bine.

Iată alte câteva exemple despre parcticarea acestei tehnici de relaxare:

 • Observă ceea ce traiești sau simți - indiferent că are legătură cu ceea ce gândești, simți sau cu ceea ce se întamplă în exterior. Observa evenimentele, gândurileși emoțiile, chiar dacă sunt negative. A observa ceva, este diferit de a face acel lucru sau de a trăi acel lucru, este nevoie să te detașezi pentru a observa.
 • Descrie ceea ce vezi, simți sau gândești - descrie evenimentele și emoțiile în cuvinte, și încearcă să faci diferenta dintre gandurile tale și realitate și descrie-ți gândurile, stările, emoțiile . De exemplu: dacă ești în aer liber descrie ceea ce simți: adierea vântului, mirosul florilor, o ușoară senzație de frig, poate îți vine în minte o imagine din trecut, observ-o, descri-o și las-o sa plece.
 • Propune-ți intenționat să fii atent - concentrează-te asupra prezentului și fii conștient când mintea îți fuge în altă parte. E normal să se întample asta așa că nu te critica ci încearcă să revii la concentrarea pe prezent, deoarece orice deprindere nouă cere exercițiu nu va ieși din prima.
 • Fă aceste lucruri fără a judeca - dacă e bine sau nu e bine, dacă gândurile sunt negative sau pozitive, sunt doar gânduri sau experiențe, lasă-le să vină, observă-le, descrie-le și lasă-le să plece.

Mindfulness-ul este un antrenament integrator pentru minte și corp care ajută oamenii să își schimbe modul în care gândesc sau se simt fața de anumite experiențe prin care trec.

Prin antrenament, oamenii conștientizează mai bine ceea ce simt și gândesc, dar și senzațiile trăite în fiecare moment.

Această "plinătate a minții" te ajută să îți mărești atenția, concentrarea și să îți îmbunătățești relațiile cu persoanele din jur și cu tine însuți, indiferent de vârstă.

Persoanele care practică mindfulness sunt mai mulțumite de relațiile pe care le au deoarece îi ajută să reacționeze mai bine la factorii de stres și să își exprime mai eficient emoțiile.

Mai mult se pare că efectele mindfulness-ului sunt vizibile și asupra sănătății fizice prin creșterea funcționării sistemului imunitar.

Definiția mindfulness-ului se referă la îndreptarea intenționată și non-judecativă asupra stării noastre interne, a trăirii în prezent a tuturor emoțiilor, a sentimentelor și senzațiilor care ne încearcă.

În societatea noastră, aproape că trăim într-o competiție continuă pentru a vedea câte lucruri diferite putem face în același timp și cât de repede le putem rezolva.

Ceea ce se întâmplă în cele din urmă în toată această agitație este legat de faptul că pierdem contactul cu momentul prezent și ne orientăm viețile dintr-o perspectivă nefocusată.

Prin încetinirea lucrurilor actuale și prin internalizarea unor practici care acordă atenției prezentului, cred că putem găsi mai multă pace și ne putem crea o viață mai liniștită și mai bogată, acordând atenție micilor detalii care fac marea diferență a calității vieții unui om.

Un articol scris de:

Veronica Bayrakcioglu,

Psihoterapeut de familie, cuplu și copil

www.iterapie.ro

Autentifică-te pentru a publica un comentariu

Articole Similare

 • Deconectează-te · 16 mar. 2018, 19:07:21

  Autosugestie

  Chiar și în urma unui simplu search pe Google a cuvântului ”autosugestie” ni se arată o mulțime de ramuri în care ea se pretinde utilă. Cum ne creștem nivelul de încredere în sine? Autosugestie.

 • Deconectează-te · 27 feb. 2018, 00:25:42

  De ce timpul petrecut în familie este așa de important?

  Scopul fiecărui părinte este acela de a crește copii fericiți și stabili emoțional. Există mii de cărți care pot oferi informații cu privire la creșterea copiilor cu succes. Experții din domeniile nutriției, educației, sănătății, se străduiesc să dea info

 • Deconectează-te · 23 feb. 2018, 08:58:20

  Importanța conexiunii dintre părinți și copii

  Virginia Satir spunea: „Avem nevoie de 4 îmbrăţișări pe zi pentru a supraviețui. Avem nevoie de 8 îmbrăţișări de întreținere pe zi. Și avem nevoie de 12 de îmbrăţișări pe zi pentru a crește.”

 • Deconectează-te · 23 feb. 2018, 00:42:49

  Bună... ai puțin timp și pentru tine?

  Știu că ai treabă, știu că ești grăbit. Întotdeauna pe fugă. Facultate sau serviciu. Timp nu mai vorbesc. Știu că nu prea ai, dar parcă, aș îndrăzni să vin cu o propunere...

 • Deconectează-te · 23 feb. 2018, 00:17:10

  Nevoia de afiliere și atașamentul

  Omul este ființa superioară, socială, care se caracterizează prin gândire, inteligență și limbaj articulat, iar din punct de vedere morfologic prin poziția verticală a corpului și structura piciorului adaptată la aceasta, mâinile libere și apt