Imagine articol
Eliberează-te · 26 oct. 2017, 17:15:44

Efectele stresului asupra creierului

Atunci când avem mai multe sarcini de făcut, dar resursele de care dispunem sunt puține, apare stresul. Astfel, stresul se definește ca o discrepanță între resursele de care noi dispunem (de timp, de cunoștințe, informații etc.) și nevoile sau cererile care apar în jurul nostru (de la muncă, de la școală sau de la oamenii din jur). Există situații în care stresul are efecte benefice.

De exemplu atunci când are o intensitate mică, ne ajută să ne concentrăm mai bine și ne poate crește nivelul de energie, în situații precum competițiile sportive sau atunci când trebuie să vorbim în public. Atunci când nu reușim să ne adunăm resursele necesare pentru a îndeplini cu succes sarcinile pe care le avem de făcut și resimțim stresul în mod continuu, acesta ne poate modifica creierul.

Stresul cronic poate să ne afecteze mărimea și structura creierului, dar și modul în care acesta funcționează. Atunci când vorbim despre stres, ne gândim în primul rând la axa HPA (hipotalamo-hipofizo-cortico-suprarenală) care controlează reacțiile corpului nostru la stres. Atunci când întâlnim o situație stresantă, axa HPA se activează imediat și elimină un hormon, numit cortizol, care pregătește corpul pentru a reacționa.

Totuși, niveluri crescute de cortizol eliberat în creier pentru perioade mai îndeluncare de timp fac rău creierului nostru. De exemplu, stresul cronic crește activitatea amigdalei și numărul de conexiuni neuronale din aceasta. Amigdala este o structură din creier care controlează frica, astfel că stresul cronic ne poate face mai temători sau mai îngrijorați.

Stresul are efect și asupra hipocampului, care este o parte a creierului asociată cu învățarea, memoria și controlul stresului. Atunci când nivelul de cortizol din creier crește, conexiunile neuronilor din hipocamp se deteriorează și odată cu ele se deteriorează și funcțiile amintite ale acestuia. Hipocampul are de asemenea rolul de a diminua activitatea axei HPA, iar atunci când acesta se degradează, abilitatea noastră de a controla stresul scade și ea.

Nivelurile crescute de cortizol pot duce la mai puțini neuroni noi generați în hipocamp, ceea ce înseamnă că ne va fi mai greu să învățăm lucruri noi sau să ne amintim diverse lucruri.

Mai mult, cortizolul poate determina creierul să se micșoreze. Niveluri crescute de cortizol determină pierderea unor sinapse (care sunt conexiuni dintre neuroni) și astfel cortexul prefrontal, partea creierului care controlează comportamente precum concentrarea, luarea de decizii, raționamentul sau interacțiunea socială, își pierde din mărime. 

Există totuși și vești bune. Avem acces la metode prin care să diminuăm sau chiar să anula efectele stresului asupra creierului nostru. Cele mai puternice arme pe care le avem la îndemână sunt exercițiile fizice și exercițiile de mindfulness sau meditație. Acestea ne fac să respirăm adânc, dar și să fim atenți la mediul din jurul nostru. Aceste activități ajută la scăderea stresului și la creșterea mărimii hipocampului, îmbunătățindu-ne astfel memoria.

Astfel, rămâne responsabilitatea noastră să ne dăm seama când suntem stresați și să intervenim la timp. Încearcă să-ți ții stresul sub control, înainte ca acesta să te controleze pe tine! 

Un articol scris de:

Roxana Vescan

Sursa: https://ed.ted.com/lessons/how-stress-affects-your-brain-madhumita-murgia

 

Autentifică-te pentru a publica un comentariu

Articole Similare

 • Eliberează-te · 20 mar. 2018, 22:35:31

  Ești special (Poveste terapeutică)

  Locuitorii din Wemmik, eroii povestirii noastre, erau niste omuleti mici, din lemn, ciopliti toti de un tamplar pe nume Eli. Acesta isi avea atelierul pe un deal, de la a carui inaltime se vedea intreg satul. Fiecare omulet era altfel. Unii aveau nasul

 • Eliberează-te · 24 oct. 2017, 11:06:10

  Ce este depresia?

  În ultimii 20 de ani depresia a fost unul dintre cele mai discutate subiecte din spera problemelor psihice. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că este clasată pe primul loc în topul tulburărilor care afectează sănătatea mintală din Europa.

 • Eliberează-te · 14 sept. 2017, 12:03:07

  Bullying-ul, dincolo de aparență

  Pentru mulți dintre noi, bullying-ul este doar un termen împrumutat din limba engleză pentru a descrie o situație de tiranizare, intimidare, agresare sau brutalizare a unei alte ființe.

 • Eliberează-te · 28 aug. 2017, 13:43:05

  Teama de eșec

  Teama de eșec. Hmmm... o temă interesantă. Spun acest lucru pentru că, măcar o dată în viața noastră am trecut prin asta. Unii poate mai des, alții poate mai rar, iar alții poate trec chiar în acest moment. Hai să definim mai exact acest concept.

 • Eliberează-te · 22 aug. 2017, 11:47:53

  Anorexia nervoasă

  Anorexia nevoasă este o tulburare psihică din categoria tulburărilor alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutăţii corpului şi printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalentă , persistentă, de îngrăşare.