Imagine articol
Descoperă · 17 iul. 2017, 12:13:39

Inteligența emoțională

După cum putem înțelege din denumire, inteligența emoțională se referă la emoțiile și sentimentele noastre dar si ale celor din jurul nostru. Mai exact, inteligența emoțională se referă la abilitatea noastră de a identifica, a înțelege si a gestiona sentimentele, emoțiile și trăirile noastre.

Inteligența emoțională este formată din patru elemente: înțelegerea propriilor emoții, gestionarea propriilor emoții cât și creșterea calității vieții noastre, o bună înțelegere a celor din jurul nostru și crearea unor relații bune cu cei din jurul nostru.

Auto-conștientizarea, managementul emoțiilor, imaginea proprie, automotivarea împreună cu abilitățile sociale ale individului sunt elementele principale în crearea inteligenței emoționale.

Auto-conștientizarea se referă la conștientizarea propriilor emoții și a efectului acestora asupra propriului comportament cât și a impactului lor asupra celor din jurul nostru. Descoperirea punctelor forte cât și a limitărilor personale împreună cu analiza comportamentului propriu de asemenea sunt incluse in sfera auto-conștientizării.

Managementul emoțiilor se referă la descoperirea și dezvoltarea abilităților individuale de a face față într-un mod eficient situațiilor stresante și frustrărilor. Cu ajutorul acestor abilități ne putem adapta mai ușor la schimbările din viața noastră și putem fi mai flexibili în alegerea modului de a rezolva problemele cu care ne putem confrunta de-a lungul timpului.

Imaginea proprie și auto-motivarea se referă la dezvoltarea autoevaluării și a încrederii în propria persoană cât și în propriile abilități de a face față situațiilor  sau problemelor cu care ne confruntăm. De asemenea, motivarea propriei persoane de a ne dezvolta, de a reuși în ceea cd ne propunem reprezintă un element important în dezvoltarea inteligenței emoționale.

Abilitățile sociale precum ascultarea activă, gestionarea conflictelor în care suntem implicați, asertivitatea, înțelegerea sentimentelor celorlalți ne ajută să ne dezvoltăm propria inteligență emoțională.

O inteligență emoțională bine dezvoltată are beneficii directe și vizibile asupra noastră cât și asupra relațiilor noastre cu cei din jur. Motivația personală cât și performanțele noastre sunt îmbunătățite și se dezvoltă mai ușor, inovația pe diferite planuri va crește, încrederea atât în propria persoană cât și în cei din jurul nostru va fi mai mare, munca în echipă va fi mai eficientă.

Un articol scris de: Larisa Nedelea

Autentifică-te pentru a publica un comentariu

Articole Similare