Imagine articol
Descoperă · 4 sept. 2017, 17:54:13

Relațiile și distanța

            Relațiile sociale, fie ele unele amoroase ori de prietenie sunt ca o rețetă culinară ce implică multe ingrediente pe care fiecare dintre noi le identificăm diferit, după propriile gusturi și preferințe. Literatura de specialitate vorbește mai ales despre trei dintre acestea, trei dimensiuni pe care le consideră universale: atracția, similaritatea și proximitatea. Putem spune, deci, că doi oameni ajung să petreacă timp împreună, constrindu-și o relație dacă aceștia se simt reciproc atrași, dar și dacă au oarecare puncte comune, preferințe sau dorințe împărtășite. Cu toate aceastea, pare că și distanța la care se află unul față de altul ar putea cântări într-o oarecare măsură în legătura ce se vrea a fi formată sau păstrată.

            Nevoia de afiliere despre care tot vorbim este una dintre trebuințele despre care putem afla din piramida lui Abraham Maslow, psiholog ce o poziționează în categoria nevoilor de creștere, imediat lângă nevoile biologice și cele de siguranță. Știm deci că, indiferent de cât de mare e diversitatea interumană, fiecare își dorește ca această nevoie să fie îndeplinită. În acest sens, mulți dintre noi ne creăm relații de prietenie cât mai puternice pe oriunde am merge sau ne avântăm chiar și către relațiile amoroase. Și ca în orice interacțiune în care ne implicăm, conștientizăm caruselul emoțional pe care tocmai am pornit. Momentele împărtățite cu cei dragi sunt cele mai de preț, fie ele unele încărcate de fericire și împliniri, fie ele unele mai supărătoare. Uneori însă, apar și momentele mai puțin dorite, când o persoană importantă pentru noi fie ea rudă, prieten, iubit sau iubită ne spune că trebuie să se mute. Vestea sepărării este adesea una neplăcută, punându-ne pe mulți în dificulate: alegem să ne păstrăm relația sau distanța va diminua încet totul?

            Conform răspunsurilor posibile la întrebarea mai sus adresată, există oameni care merg pe calea separării, dar și cei care doresc să păstreze vie legătura. Când vine vorba de o relație amoroasă, cel mai adesea ne lovim de mai multe mituri formate și conservate în popor. De la faptul că astfel de legături nu pot funcționa, până la ideea că poți ajunge să îți pierzi încrederea și sentimentele față de persoana iubită aflată la distanță, auzim tot felul de credințe rigide cu privire la acest gen de relații. Ce contează însă este să știm ce ne dorim ca să putem lua decizii asumate întrucât, până la urmă, de noi depinde cum se finalizează povestea noastră idilică și cum lăsăm unele păreri să ne influențeze. Calea universal corectă nu o poate ști nimeni, dar calea pe care tu o alegi ar putea fi cea  potrivită pentru relația ta.

            Când vine vorba despre relațiile de prietenie, situația nu pare a fi cu mult mai diferită, deși mulți cred că lucrurile sunt mai simple și mai puțin apăsătoare. Și într-adevăr pot fi; ține de fiecare să facem acest lucru posibil dacă ne dorim. Fie că trecem prin separarea de un prieten din cauza mutării noastre în altă țară, fie că ne facem un amic care nu este din același oraș, unul pe care îl întâlnim într-o călătorie ori că alegerea de a merge la facultate ne distanțeză de acesta, este alegerea personală cum continuăm scenariul poveștii. Așa cum afirmam mai sus, nevoia de afiliere materializată sub forma legăturilor cu oamenii dragi este una dintre multele aspecte ale vieții care ne înfrumușețează existența. Din acest motiv, minusul adus de distanță este uneori nesimnificativ, când în fapt iubirea pentru celălalt întărește relația.

Maria Coșuțiu, studentă la Facultateade Psihologie și Științele Educației, UBB

Autentifică-te pentru a publica un comentariu

Articole Similare