Imagine articol
Eliberează-te · 28 aug. 2017, 13:43:05

Teama de eșec

     Teama de eșec. Hmmm... o temă interesantă. Spun acest lucru pentru că, măcar o dată în viața noastră am trecut prin asta. Unii poate mai des, alții poate mai rar, iar alții poate trec chiar în acest moment. Hai să definim mai exact acest concept.

      În realizarea literaturii dspre motivație, Atkinson (1957), susține că teama de eșec reprezintă o cauză de evitare, care are la bază rușinea anticipată și umilirea, acestea fiind asociate cu eșecul. Avem tendința de a evalua amenințarea și de a ne simți îngrijorați în situații care implică posibilitatea de a nu reuși. De exemplu, “Dacă voi ține prezentarea, voi încurca informația, iar profesorul mă va evalua slab. Dar dacă o să pună întrebări și nu voi ști să răspund?” 

       Se consideră ca teama de eșec își are originile din relațiile cu părinții. Metodele extren de critice în creșterea copiilor au ca rezultat o persoană cu o stimă de sine scazută, sensibilă la sursele externe de evaluare și evită activitățiile cu risc de eșec. Pe deoparte poate proveni din școlile și instituțiile de învațământ superior cu o presiune ridicată și competitivă, unde elevii și studenții au fost selectați în funcție de prestația lor școlară sau academică, susține Richard G. Beery de la Universitatea California, Berkeley.

    Din perspectiva cognitivă asupra motivației, eșecul, o amenințare pentru indivizii care îl asociază cu factori amenințatori, având tendința de a-l evita. David E. Conroy de la Universitatea de Stat din Pensilvenia(2007) a enumerat cinci consecințe specifice ale eșecului care au fost asociate cu teama de eșec: 

 • Frica de a experimenta penibilul și rușinea;
 • Frica de a-ți scadea stima de sine;
 • Frica de a avea un viitor nesigur ;
 • Frica de a deveni neinteresant pentru persoanele importante pentru tine;
 • Frica de a supăra persoanele importante pentru tine;

      Teama de eșec este unul dintre principalele cauze ale procrastinării.  Procrastinarea se referă la acele momente în care amânăm intenționat, în mod inutil și irațional o sarcină, fiind însoțită de un disconfort psihologic și emoții negative.

      Lewis(1992) susține că rușinea este o experiență extreme de dureroasă, în care, întregul sine este considerat un eșec, stupid și rau. Această frică de eșec ne face să ne oprim din a încerca lucruri la care credem că am putea să eșuăm, ceea ce duce la apariția unor probleme semnificative în viața noastră și ratarea numeroaselor oportunități.

      În viața noastră am experimentat cel puțin temeri ușoare, încât să nu fim capabili să reușim într-un anumit lucru nou sau provocator. Uneori, când aceste temeri sunt ușoare, putem totuși să perseverăm și să ne continuăm munca până la atingerea scopului. Cu timpul, pentru unul dintre noi, aceste temeri ușoare devin severe și ne fac să nu mai încercăm nimic. Într-un caz  sever, aceste temeri ne fac să ”ieșim din realitate”. La ce se referă asta ? Pai, de exemplu, ne este teamă că o să picăm un examen, chiar dacă am învațat și am mai trecut cu bine un examen similar. Această teamă de eșec ne poate sabota chiar proriile eforturi. De exemplu, în cazul unui examen pentru care am studiat, din cauza temerilor, putem chiar să nu luam examenul, ărătându-ne că teama pe care o aveam este adevarată.

     Frica de eșec poate  reprezinta o caracteristică a unor tulburări mentale, cum ar fi tulburarea de anxietate, tulburare de dispoziție, sau tulburare alimentară. Dar, aceasta poate să apară chiar dacă nu avem vreuna dintre tulburările menționate mai sus, însă are o stransă legatură cu perfecționismul, susține Carol Rowa (Anxiety Tratament and Research Clinic, Joseph’s Health Care Hamilton).

     Ați crezut vreodată că teama de eșec poate să ne fie prieten/ aliat? Ei bine, teoriile și datele dintr-un studiu realizat de Martin și Marsh de la Universitatea de Vest Sydiney, Australia (2003) susțin că teama de eșec este împărțită în două tabere: suprasolicitare și autoprotecție. Acestea sunt nesigure pentru procesul nostrum de realizare a unei sarcini, mai ales dacă suntem anxioși, vulnerabili sau avem rezistență scăzută. Suntem vilnerabili în momentul în care întârziem cu un lucru, suntem într-un urcuși și coborâși emoțional, iar drumul spre success este dificil si nesigur. Pe unii dintre noi ne face să realizăm și să persistăm în fața provocăriilor și dificultăților.

      Important este să nu ezităm niciodată în a cere ajutorul sau sprijinul unor personae specializate sau apropiaților atunci când temerile apar. Vom realiza cât de multe lucruri putem face.  

Mariana Dumitru, student la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Autentifică-te pentru a publica un comentariu

Articole Similare

 • Eliberează-te · 26 oct. 2017, 17:15:44

  Efectele stresului asupra creierului

  Atunci când avem mai multe sarcini de făcut, dar resursele de care dispunem sunt puține, apare stresul

 • Eliberează-te · 24 oct. 2017, 11:06:10

  Ce este depresia?

              În ultimii 20 de ani depresia a fost unul dintre cele mai discutate subiecte din spera problemelor psihice

 • Eliberează-te · 14 sept. 2017, 12:03:07

  Bullying-ul, dincolo de aparență

  Pentru mulți dintre noi, bullying-ul este doar un termen împrumutat din limba engleză pentru a descrie o situație de tiranizare, intimidare, agresare sau brutalizare a unei alte ființe

 • Eliberează-te · 22 aug. 2017, 11:47:53

  Anorexia nervoasă

            Anorexia nevoasă este o tulburare psihică din categoria tulburărilor alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutăţii corpului şi printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama

 • Eliberează-te · 20 iul. 2017, 14:49:10

  Ce este gelozia?

                       Gelozia este un sentiment complex, trăit de femei și bărbați în egală măsură