Imagine articol
Deconectează-te · 9 ian. 2018, 12:05:36

Teama de necunoscut

     Lumea în care trăim se află într-o continuă schimbare. Datorită acestui fapt am dezvoltat noi frici care țin pasul cu generația noastră. Multe dintre acestea erau deja existente însă oamenii nu le acordau prea multă atenție deoarece erau alte vremuri. Pe măsură ce avansăm dezvoltăm noi tehnici și modalități de a face față noilor pericole

    Un concept nou care a primit multă atenție în ultimul deceniu este frica de necunoscut. Este o teamă care este foarte întâlnită și normală, însă poate crea probleme dacă nu știm cum să o menajăm. Poate să ne afecteze în momentul în care generează anxietate generalizată. Acest tip de anxietate se manifestă printr-o  îngrijorare excesivă și incontrolabilă față de evenimentele din viața noastră și cum vor decurge acestea. Așadar, este bine să cunoaștem conceptul și cum putem să gestionăm această frică pentru a nu dezvolta ceva mia puternic. 

    Întrebarea De ce ne temem de necunoscut? a apărut în mai multe lucrării și studii de-a lungul anilor. Fiecare abordând altfel conceptul oferind explicații diferite dar care. puse împreună, ne ajută să înțelegem teama de necunoscut. Sunt câțiva factori importanți care susțin această teama, cei mai importanți fiind nevoia de control și zona de confort. Ambele fiind un mecanism prin care noi facem față anxietății.

    Nevoia de control se referă la nevoia noastră de a fi stăpâni pe situație deoarece doar așa putem fi siguri că nu se întâmplă nimic rău, că treaba e făcută bine, că nu suntem blamați sau că nu devenim agitați sau nervoși. Această nevoie este strâns legată de lipsa de încredere față de alții. De exemplu, dacă am nevoie de control, în momentul în care voi vrea ca un lucru să fie făcut bine dar cred că persoana care vrea să mă ajute nu poate să o facă voi devenii agitat, nervos, stresat. Voi dori să obțin controlul pentru a putea să mă asigur că treaba este făcută bina dar și pentru a îmi liniști stările respective. După repetate întâmplări asemănătoare putem dezvolta frica de necunoscut. Deoarece nu știm ce se va întâmpla, dacă va ieși bine, dacă putem să-i facem față sau dacă o să putem controla situația. 

    Zona de confort este definita ca acel loc în care ne este cal și bine unde ne simțim în siguranță și unde nu trebuie să depunem mult efort. Studiile spun că pe cât de bine sună pe atât de mult ne afectează. Ne afectează deoarece este o zonă în care ne ramolim, nu suntem stimulați, nu ne folosim potențialul maxim și nu căutăm să ne dezvoltăm. Mulți dintre noi, în momentul în care suntem puși să alegem între zona de confort și ceva nou tindem să spunem pas la a doua variantă. Alegând de cele mai multe ori să facem ceea ce suntem obișnuiți și în locuri în care ne simțim în siguranță dezvoltăm frica de necunoscut. Prin faptul că nu căutăm să facem lucururi noi nu dezvoltăm abilități noi pe care le-am putea folosi în situații diverse, stimulante. Așadar vom percepe situațiile necunoscute ca un pericol.

    Cei doi factori prezentați mai sus influențează cel mai mult teama de necunoscut. Conștientizarea lor este primul pas în controlarea unei asemenea temeri. Cel mai bine, dacă considerăm că este greu pentru noi, este să cerem ajutor specializat, un psiholog va știi mai bine cum trebuie abordată problema cunoscând mecanismele care se află în spatele unei asemenea fric

 

Vlad Guluță, student la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, UBB

Autentifică-te pentru a publica un comentariu

Articole Similare