Adictii

Postată de: Utilizator teajut.ro · CONSILIERE PSIHOLOGICĂ · 17 apr. 2018, 22:50:57

Cum se ajunge la dependente?

Consiliere TeAjut.ro · 17 apr. 2018, 22:53:32

“Dependența începe cu speranța că ceva din afară poate umple instant golul interior." Jean Kilbourne

Adesea, atunci când ne referim la adicții sau dependențe, de cele mai multe ori la bază se va găsi stima de sine scăzută..

La o vârstă fragedă, fie ne simțim bine cu cine suntem și cu felul în care suntem, fie începem să ne simțim vătămați mental și emoțional prin intermediul mediului și al experiențelor noastre.

Cum altfel se poate scăpa, temporar, cel mai bine de durerea emoțională, decât prin înlocuirea acelui gol provocat de durere cu refugiul în orice altceva ce pare că aduce satisfacție și împlinire?

De cele mai multe ori, acesta este traseul către adicții.

Atunci când unele dintre comportamentele noastre sunt conduse de durere, rușine și secrete, acele comportamente tind să aibă o calitate "adictivă".

Obiceiurile pe care le putem observa în cazul abuzului de substanțe, sunt similare cu obiceiurile celor care dezvoltă comportamente compulsive, de la jocurile de noroc, mânie explozivă, până la jocurile video.

Dependența se aseamănă cu un copac. Crește atunci când este hrănită și hidratată. Trunchiul reprezintă gândurile și comportamentele dependente. Ramurile arată modurile în care aceste comportamente ne afectează viața de zi cu zi.

Rădăcinile sunt cauza adicției. Cauzele pot fi multiple însă cele mai des întâlnite sunt cele de ordin abuziv ( mental, fizic, emoțional, sexual ), trauma, genetic, singurătatea, frica, rușinea, vinovăția, mânia.

Unul dintre lucrurile care împiedică identificarea și vindecarea adicției este faptul că cei care sunt prinși în această capcană tind să raționalizeze și să normalizeze acest obicei maladaptativ al dependenței.

Atunci când întreaga existența a unui individ este construită pe evitarea realității intolerabile, este ușor să devenim orbi fața de rușinea care ne menține blocați. Motivul pentru care alegem să rămânem implicați în aceste comportamente este simplu : funcționează!

Comportamentele adictive oferă ameliorare temporară a durerii, sau evitarea unei realități dureroase, impregnate de rușine și secrete.

Problema apare atunci când durerea se întoarce inevitabil, de multe ori mai rău decât la început, iar încercarea de a renunța la aceste comportamente va face ca durerea să fie de nesuportat fără a încerca să descoperi cauza.

Dacă nu sunt descoperite rădăcinile cauzei, simptomele se vor înrăutăți ceea ce va conduce spre un consum abuziv de substanțe. Comportamentele de dependență pot fi temporar ținute sub control prin medicație, dar nu se vor vindeca.

Rădăcina este cea care determină fructul. În timp ce celelalte aspecte nu sunt aparente, miezul problemei va continua să apară până când va fi conștientizată.

Relațiile toxice, durerile cronice, golul spiritual, sunt rădăcinile unor aspecte blocate din viața noastră.

Recuperarea este posibilă și există multe moduri de a reîncepe un nou stil de viață, de a regăsi sensul normalității și de a descoperi noi modalități de a face față provocărilor.

Drumul spre vindecare începe cu adevarul despre noi înșine, acceptând imaginea de sine scăzută ca punct de plecare, și apoi să avem curaj să acționăm pentru a ne schimba și a ne vindeca.