confruntare agorafobie sau fobie sociala

Postată de: Utilizator teajut.ro · CONSILIERE PSIHOLOGICĂ · 14 aug. 2017, 04:39:51

buna seara,

va deranjez cu "mica" mea problema, in speranta unui sfat sau cea similar.

am 32 de ani, si datorita catorva esecuri in viata in urma carora nu am mai iesit din casa (probabil mi-era in subconstient rusine de mine sau nu stiu), de vreo 1-2 ani am inceput sa ma confrunt cu un fel de agorafobie sau fobie sociala (zic asta doar din ce-am citit pe internet)... si nu prea stiu ce sa fac, ma afecteaza social si nu numai.

simt ca bula mea de confort se micsoreaza pe zi ce trece, observand mai ales cand prieteni apropiati imi vin in vizita si ma apuca senzatii de lesin si palpitatii

am incercat sa o confrunt iesind de capul meu din casa, dar nu pot ajunge nici pana la coltul strazii (aprox 100m) pentru ca simt cum mi se inmoaie genunchii si imi vine lesin.

cam tot ce e "strain", simt cum imi provoaca senzatii foarte incomode

de mers la doctori nici nu se pune problema deoarece chiar si cu masina, odata indepartat de casa, imi vin senzatii de lesin si de panica.

eu cred ca a devenit un fel de cerc vicios, cred ca ma simt asa din cauza ca nu ies, si acum (amuzant) nu mai ies din cauza senzatiilor nasoale...

in speranta vreunui sfat sau orice, va multumesc din suflet anticipat

/Filip

Consiliere TeAjut.ro · 14 aug. 2017, 18:39:19

va multumesc frumos pentru raspuns,

discut cu prietenul meu cel mai bun despre asta ori de cate ori simt nevoia, el ma sustine si ma sfatuieste sa le confrunt, sa fac ceva de genul "exposure therapy", ceea ce si incerc sa fac (de capul meu), doar ca mi-e foarte greu. incerc baby-steps zilnic de destul de multa vreme dar nu pot observa nici un progres

mai discut asa "in treacat" si cu alti amici, adica e un secret si nici nu ma simt stanjenit de conditia asta

stresul in viata mea de zi cu zi e destul de mare. zilnic e o presiune imensa pe umerii mei, presiune pe care n-o pot "imprumuta" nicicui (in mare parte legata de finante)

da, sunt constient ca situatia este complexa, obiectivul meu ar fi sa vad un specialist. momentan nu sunt, sau nu ma simt pregatit sa fac pasul, incerc sa lucrez la asta si nu imi iese. si tare mi-e teama ca pe viitor nu va fi decat mai rau.

va multumesc inca o data pentru raspuns


Consiliere TeAjut.ro · 14 aug. 2017, 06:33:29

Ai punctat foarte frumos ce traiesti. Acum:

  • identifica sentimentele specifice si exprima-le cu un.om sigur din viata ta
  • identifica zonele din corp care sunt in suferinta si povesteste despre asta
  • tu traiesti un conflict invelit de multe straturi de tensiune
  • cand iti este rau sunt de fapt emotiile tale vechi si noi neexprimate care trebuie sa iasa afara.
  • nevoile tale in relatii sunt neimplinite in special cea de conectare
  • situatia este complexa. Nu se rezolva cu sfaturi si sugestii. Neaparat apeleaza la un coleg psiholog/psihoterapeut. Doar intr-un cabinet se rezolva. Mult succes!