Dependența

Postată de: Utilizator teajut.ro · CONSILIERE DE CRIZĂ · 13 iul. 2018, 00:35:58

Ce este de fapt dependența?

Consiliere TeAjut.ro · 13 iul. 2018, 01:00:54

Mulțumesc, sunt foarte utile toate aceste informații. Thx!


Consiliere TeAjut.ro · 13 iul. 2018, 00:59:51

Dependenţa este definită drept o boală cronică care poate cauza boli cerebrale şi nu numai. Este considerată o boală a creierului deoarece drogurile modifică structura acestuia şi modul în care el lucrează.

Aceste modificări îşi pot pune amprenta asupra creierului o lungă perioadă de timp şi pot duce la un comportament dăunător observat la persoane dependente de droguri dar nu numai.

În urma cercetărilor ştiinţifice, s-a aflat că dependenţa este o boală care afectează comportamentul dar mai ales creierul. Un studiu din Marea Britanie a demonstrat că 80% dintre adolescenţi încep consumul de droguri înainte de absolvirea liceului.

Unele dintre motivele pentru care tinerii apelează la alcool, marijuana, LSD, heroină etc. sunt: imitarea mass-mediei şi a filmelor, influenţa celor din jur, dorinţa acestora de a se elibera de problemele adolescenţei şi nevoia lor de a-şi depăşi dificultăţile şi incertitudinile specifice adolescenţilor.

Cercetătorii spun că halucinogenele îi fac pe tineri să plutească, lucrul acesta ajutându-i să se simtă stăpâni pe situaţiile cu care se confruntă, stare după care aceştia tânjesc.

Un studiu al National Institute on Drug Abuse a dovedit faptul că americanii cheltuie mai mult de 700 miliarde de dolari pe an pentru îmbunătăţirea sănătăţii consumatorilor de droguri care suferă de diferite boli precum: cancer, hepatita B şi C, atacuri de panică, boli cardiovasculare, boli de plămâni etc.

Consumul de droguri şi de alcool contribuie la moartea a mai mult de 90.000 de americani în timp ce consumul de tutun a produs moartea a aproximativ 480.000 de oameni în fiecare an.

Ca şi când nu ar fi de ajuns, drogurile îşi lasă amprenta nu doar asupra sănătăţii individului ci şi asupra relaţiilor cu cei din jur. Cei care au de suferit în urma administrării acestor substanţe nu sunt doar consumatorii.

În urma administrării drogurilor, cei care potfi afectați sunt copiii expuşi consumului de droguri în timpul sarcinii, care se pot naşte prematur şi pot avea sub greutatea normală.

Contactul cu drogurile poate încetini dezvoltarea intelectuală a copiilor şi poate afecta comportamentul acestora pe parcursul vieţii. O altă categorie a persoanelor care pot fi afectate de droguri sunt adolescenţii, aceştia fiind cei mai predispuşi.

Majoritatea dintre aceştia renunţă la şcoală şi, în urma consumului repetat al acestor substanţe, sunt supuşi riscului de a suferi de o boală infecţioasă. Printre consecinţele consumului de droguri se numără pierderea motivaţiei, a memoriei, a judecăţii, pierderea dorinţei de învăţare şi imposibilitatea de a se controla.

Nici adulţii/părinţii nu sunt scutiţi de astfel de probleme. În rândul acestora consecinţele administrării drogurilor diferă, aceştia nefiind capabili sa ia decizii clare şi nu se pot concentra.

În general, persoanele care încep să consume droguri au diferite motive. Unul dintre motive este acela de a se simţi bine. Majoritatea drogurilor induc o senzaţie de plăcere.

Această senzaţie de euforie este urmată de alte efecte, care diferă în funcţie de tipul de drog consumat. Spre exemplu, cocaina creează impresia de super-erou, încredere în sine şi contribuie la creşterea energiei, în contrast cu heroina, care oferă senzaţia de relaxare şi satisfacţie.

Un alt motiv ar fi simpla curiozitate sau doar pentru că şi alţii o fac. În aceste condiţii, adolescenţii sunt cei mai vulnerabili din cauza presiunii venite din partea persoanelor mai puternice.

Adolescenţii sunt mai predispuşi decât adulţii la consumul de droguri şi la comportamente abuzive datorită dorinţei de a-şi impresiona prietenii şi de a-şi exprima independenţa față de părinţi şi de regulile sociale.

Când o persoană consumă pentru prima dată un drog, ea observă doar reacţiile pozitive ale acestuia; ea mai crede şi că poate controla administrarea lor, însă lucrul acesta nu se întâmplă.

Drogurile pot prelua imediat controlul asupra vieţii consumatorului. În timp, dacă consumul de droguri devine obicei, în loc de o activitate plăcută aceasta devine mai puţin plăcută şi luarea drogului devine pentru dependent o necesitate pentru ca acesta să se simtă normal.

Unele persoane pot simţi nevoia să îşi administreze o cantitate mai mare de droguri decât obişnuiau, acesta fiind un semn clar al dependenței. Cercetătorii au descoperit metode de tratare a persoanelor dependente de droguri.

De asemenea, există şi metode de prevenire a consumului de droguri care s-au dovedit eficiente.

În general, persoanele care apelează la centrele de prevenire a consumului de droguri sunt părinţii îngrijoraţi de copiii lor, deoarece s-a dovedit că această categorie de vârstă are cele mai mari şanse să apeleze la droguri din motivele enumerate mai sus.

Sunt cazuri însă când dependenţa nu mai poate fi vindecată, dar poate fi controlată.

Cei care au parte de un astfel de tratament sunt cei care au avut parte de modificări puternice la nivelul creierului şi al comportamentului şi au nevoie să îşi recapete controlul asupra vieţilor lor.

Informații mult mai variate poți găsi și pe site-urile de specialitate precum:

http://www.dependenta.ro/droguri

https://www.teenchallenge.ro/dependenta-este-doar-varful-iceberg-ului/


Consiliere TeAjut.ro · 13 iul. 2018, 00:52:12

Da, mulțumesc, sunt foarte utile aceste informații. M-ar ajuta să știu în ce sens este diferită dependența de droguri față de celelalte dependențe, sau care este specificul ei. Informațiile anterioare sunt generale. Mulțumesc!


Consiliere TeAjut.ro · 13 iul. 2018, 00:45:03

Bună! Îți mulțumim pentru încrederea acordată prin adresarea acestui mesaj. Voi încerca să îți ofer un răspuns cât mai detaliat despre dependență și te invit să dezbatem împreună acest subiect.

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române găsim mai multe sensuri ale conceptului de dependență, însă ne vom opri atenția la trei dintre ele definiție:

1. Situația de a fi dependent; stare de subordonare, de supunere.

  1. Tulburare psihică manifestată prin lipsă de inițiativă, prin atașament total față de unele persoane. 

3. Stare patologică datorată obișnuinței de a consuma alcool, stupefiante, medicamente. 

„După 4 ani de consultări, un număr de 80 de experți întruniți la Societatea Americană pentru Medicină Adictivă au ajuns la concluzia că „dependeța este o afecțiune cronică a creierului, nu o simplă problemă comportamentală (…)”.

„Boala distorsionează gândirea, emoțiile si percepțiile, făcând ca oamenii să se poarte în moduri pe care cei din jur nu le înțeleg", s-a pronunțat dr. Raju Hajela, președintele comisiei care a supervizat noua definiție.

„Mai simplu spus, dependența nu este o alegere. Comportamentele adicției sunt manifestări ale bolii, nu o cauză a acesteia".

Așadar, adicția reprezintă o boală al cărei tratament necesită monitorizare pe tot parcursul vieții, necesitatea celui dependent de obiectul adicției sale fiind permanentă și cu neputință de a fi eliminată.

Cum se manifestă dependența la nivelul creierului?

La nivelul creierului există mai multe tipuri de neurotransmițători, fiecare dintre aceștia fiind eliberați cu diverse scopuri, în diferite „momente de stres” la care organismul uman este supus.

Spre exemplu dopamina, oferă sentimentul de plăcere, motivare și focalizare.

Eliberarea ei este stimulată de consumul de zahăr și alcool, iar nivelul ridicat conferă o stare de euforie, bucurie, relaxare, plăcere și fericire, alină durerea fizică și emoțională și produce o stare exagerală de bună dispoziție și pace lăuntrică.

Stimularea artificială a neurotransmițătorilor provoacă dependența creierului de substanța respectivă, acesta căutând noi surse de ”hrană”.

Așa cum am spus cercetătorii au descoperit că adicția reprezintă o boală cronică, aceasta nepermițând recuperarea totală, dependenții fiind predispuși să revină la vechile obiceiuri, depășirea adicției fiind parțială, efortul psihic este intens iar factorul cel mai important în mentinerea abstineței este voința.

Cu toate acestea primind ajutor și orientându-ți atenția spre activități constructive, dependențele pot fi ținute sub control, iar viața poate urma un curs normal.

Poți citi mai multe detalii în următorul articol:

https://teajut.ro/articole/despre-dependente

Îți sunt folositoare informațiile oferite? Aștept cu interes răspunsul tău!